Zwem ABC

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC
 
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Zwemveiligheidsnorm.
 
Wij hebben echter de Licentie Zwem-ABC en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnorm en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.
 
Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:
 
  • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
  • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC. Deze diploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnormen. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
  • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
  • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toets momenten bij het diplomazwemmen.
 
Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

Zwembad De Zeehoek geeft al vanaf de opening in 1987 zwemles. Dit gebeurd in kleine groepjes van maximaal 11 kinderen per zweminstructeur. Er zijn zwemlessen op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. De zwemlessen voor A zijn 1 x per week/1 uur, de lessen voor B en C zijn 1x per week/45 minuten. Alle lesgroepen voor A, B en C werken met een vaste zweminstructeur/trice. Voor deze organisatie is gekozen zodat er snel een vertrouwelijke band ontstaat tussen de leskinderen en de lesgever. In uitzonderingssituaties kan worden besloten om gedurende de opleidingsweg van zweminstructeur/trice te wisselen. Zwembad de Zeehoek vind het belangrijk dat de kinderen op een plezierige, kindvriendelijke manier het zwemmen wordt aangeleerd. Sinds eind 2014 hanteren we als vorm van onderwijs het ervaringsgericht zwemonderwijs.

Het Zwem-ABC 

Het niveau van zwemvaardigheid wordt vergroot bij elk behaald zwemdiploma. Concreet betekent dit dat je met het Nationaal Zwemdiploma A de vaardigheden beheerst voor een zwembad zonder attracties. Met het Nationaal Zwemdiploma B voor een zwembad met attracties zoals een wildwaterbaan of glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Met het Nationaal Zwemdiploma C beheers je de vaardigheden voor open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en vaarten.

De eerste reeks zwemlessen bij het Zwem-ABC wordt in het begin veel aandacht besteed aan wat het water met je doet en wat jij met het water kan doen, de weerstand van het water leren begrijpen en ondervinden.
Hierin wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Kinderen leren lopen in het water, spetteren, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water, ieder spel heeft een bedoeling!
Als een kind kan drijven op borst en rug, is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen. 

Zwemslagen en nog meer vaardigheden 

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl.
Behalve aan de zwemslagen wordt ook aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan. 

Zwemveiligheid

Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water. Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hieraan aandacht besteed. Er wordt geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen.

Ook met kleren aan in het water zijn komt regelmatig tijdens de lessen aan de orde. Eerst wordt alleen met een shirt en een lange broek aan gezwommen. Bij het A-diploma wordt afgezwommen in lange broek en shirt, hemd of blouse met lange mouwen en schoenen, bij het B-diploma in lange broek en shirt, hemd of blouse met lange mouwen en schoenen, en bij het C-diploma in een lange broek, shirt/hemd of blouse met lange mouwen en een windjack en schoenen.

 
Cookie instellingen